Friday, February 12, 2010

Вечният проблем при бебетата - коликите!

Ох, колики! Сигурно се питаш защо са устроени така нещата, че напълно здравото ти дете да се превива и да плаче само защото има колики.

Коликите при бебетата започват от 2-та до 4-та седмица след раждането и траят обикновено до годинка, но с месеците детския организъм свиква с тях и все по-слабо ги усеща.

Няма как, въоръжи се с търпение и знай, че бебо мине ли четвъртия месец проблема с коликите ще е решен или поне те със сигурност ще бъдат по-леки.
А какво всъщност причинява неприятните колики? Те се дължат на незрялата храносмилателна система на новороденото, ензимите в нея са твърде малко за да успеят да разградят въглехидратите, съдържащи се в майчиното и адаптираното мляко. Друга причина за коликите е поглъщането на много въздух от пеленачето докато се храни. Коликите са донякъде и на нервна почва, затова най-често се появяват вечер – тогава бебето изпуска парата от натоварения за него ден. Най-точната причина за коликите са излишните газове.

Може да опиташ в борбата с коликите различни методи – затопляне на коремчето с топла кърпа или сешоар, някои от флакончетата по аптеките с мазила или капки за целта, но знай че майчината прегръдка е истинският цяр за успокояването на бебчето.


0 коментара:

Post a Comment