Tuesday, February 9, 2010

Бебето и неговата погача!

Бебо вече мина месец и наближава първият му празник – погачата (не се прави в събота), на който ще има възможността да се запознае с най-близките хора на семейството, условието е те да бъдат от женски пол (без значение възрастта).

Сутринта на 40-ият ден от раждането ти и малкото сладурче отидете на църква, където някой свещенник ще ви прочете очистителна молитва за здраве. На излизане от Божият дом вземи светена вода, с която като се прибереш вкъщи ще поръсиш твоето легло, леглото на детето и дрешките + новите, които ще му подарят на погачата.

Преди да са дошли гостите сложи червен конец на прага на дома, който ще пази от зли мисли и уроки новороденото от „орисниците”.
На масата сложи повече сладки неща и питиетата да са със сладникав вкус, вярва се че така живота на бебето ще е сладък. Помоли някоя малка дама да ти помогне със замесването на погачата, която също трябва да бъде сладка.

Щом всички гости сте се събрали започнете с ритуала. Сложи бяла кърпа върху питата, върху която „орисниците” да сложат паричните си дарове (обикновено монети). След това я завържи като не я стягаш много (за да не е много стиснат бебчо като порастне) и я хвърли някъде на високо, за да достигне детето големи висини.

После избери две млади момичета за да разчупят питата (прави се над твоята глава и над тази на бебето), условието е да нямат починали родители. Отдели първото парче от питата за Богородица, след което всички си похапнете хубаво.

Не изпращай гостите като си тръгват и не им слагай нищо за вкъщи, за да не стане детето крадец като порастне.


0 коментара:

Post a Comment