Monday, March 29, 2010

Климатикът и бебето!

0 коментара
Живеем в страна с непрекъснати промени в климата. Точно поради тази причина проблемите с отоплението или охлаждането на бебешката стая са на дневен ред. Въпросите, които вълнуват и теб като майка сигурно са: „Коя е най-добрата температура за бебето?, Колко често да проветрявам?, Когато бебо се къпе колко трябва да му е топло? С какво да отоплявам стаята му? И още други такива.
Какво е мястото на климатикът що се отнася до твоето бебе? Мнения различни.
Ако говорим за отопление през студените дни, климатикът (качествения) е едно чудесно средство. Разбира се трябва да спазваш някои задължителни условия, за да не се появят проблеми като простуда, претопляне и т. н., а те са:
- проветрявай помещението поне 5 пъти на денонощие за по 5 минути най-малко;
- 2 пъти в месеца почиствай филтрите;
- сложи климатика на място, където не духа директно срещу детето;

- подходящата за бебе температура е между 21 и 23 градуса, при къпане – между 26 и 28 градуса;
Когато времето е горещо и климатика се използва за охлаждане внимавай за следните особености:

- температурата на климатика трябва да е с около 5 градуса по-ниска от тази навън;

- внимавай да не става течение;

- най-добре е да използваш климатик работещ в съседна стая (косвен климатик);

- докато бебо спи климатика трябва да е изключен;

Не се притеснявай да използваш климатик за твоето съкровище и знай че този метод е един от най-удобните, зе секунди се достига до желаната температурата с помощта на едно копче.

Monday, March 15, 2010

Подсичане на бебешката кожа!

0 коментара
Ако твоят бебчо е роден съвсем скоро неговата кожа е изключително чувствителна. Особено податлива към подсичане е зоната, където се поставят пелените.
Много внимавай с хигиената на бебо спрямо дупето. Поради непрекъснатото преминаване на урина и не толкова често на изпражнения кожата там е застрашена от обриви или така нареченото подсичане.

А сигурно се чудиш какво точно е подсичането? В най-лекият си вариант то се изразява в малки червени пъпчици и влага по кожата. Понякога засегнатият участък пари при допир. Проблем настъпва, когато пъпчиците се инфектират (образуват бели връхчета – пустули), а при по-сериозно възпаление може да се получат и мехури. По-тежка форма на подсичане е, когато раздразнената кожа се превърне в рани.
Подсичане на бебешката кожа може да се получи и когато бебо спре да суче, като му никне зъбче, при първи опити да яде твърда храна или да пие краве мляко. Антибиотиците също са предпоставка за подсичане.
Не се притеснявай ако бебо се е зачервил малко все пак. В такъв случай използвай мазило за целта. Сменяй и по-често пелените, особено ако са наакани (основен фактор за подсичане е диарията).

А какво да правиш ако бебето се е подсекло повече? В такъв случай мазилата няма да помогнат. Просто махни пелените и остави кожата да диша, разбира се като преди това увеличиш температурата в стаята. Колкото повече на ден правиш това толкова по-добре за бебето.


Wednesday, March 10, 2010

Почистване на очите, устата, ушите, ноктите и нослето на бебето!

0 коментара
Ето че дойде ред и за почистването на по-детаилните части на бебчето, а именно нослето, ушите, очите, устата и ноктите.

Специално почистване на очите на бебо не е необходимо, защото неговите сълзи правят точно това (дори то да не плаче). По-специфично почистване се налага, ако има очен проблем, евентуално с някакви капки.

Устата също не се нуждае от специални грижи за почистване, ако е здрава, единственото важно нещо е след всяко хранене да капнеш няколко капки вода в устата на бебо против излизането на афти (освен ако не е заспало).

Колкото до бебешките уши, почиствай само външното ухо, без да навлизаш навътре. Само когато се събере ушна кал с помощта на бебешки клечки за уши с ограничител я премахни. Внимавай да не влезе вода в ухото на бебо при къпане.

Ноктите на бебо режи само докато спи, задължително със специална за целта ножичка или нокторезачка.

Може да ти се стори, че бебо много киха и си търка нослето. Спокойно, то така си прочиства нослето като изкарва събралите се секреции. Възможно е от сухият въздух и от смяната на t в помещението на бебето да се образуват засъхнали секреции, в такъв случай навлажнете една клечка за уши и почистете нослето.


Monday, March 8, 2010

Грижи за пъпчето при новороденото!

1 коментара
Бебчо се е появил на бял свят и пъпната връв която до сега ви свързваше вече е прерязана. След като в родилното отделение ампутират връвта (1,5см от коремчето), лекарите я връзват със специален конец или щипка (най-вече през последните години).
Трябва да изчакаш около 10 дни да потъмнее и изсъхне пъпчето и да падне само. Но при някои бебета (особено ако се разхлаби щипката) пъпа съхне по-бавно и може да падне на около 20-ия ден.

Много внимавай да не се инфиктира пъпчето, докато не е паднало. Промивай го след всяка смяна на пелените със спирт 75% - напоен в памуче, а още по-удобно ще ти е с клечките за уши. Гледай да не намокриш мястото, за да не удължиш процеса на съхнене.

Някои майки слагат топоцин върху намазаното със спирт пъпче, но не е задължително, напоследък се смята че от пудрата по-лесно се развиват бактерии на мястото.
При слагането на пелената гледай тя да е ниско, за да няма допир с пъпа. За твое улеснение може за сложиш на мястото стерилна превръзка.
След като пъпа падне продължавай да мажеш мястото със спирт, докато раничката не заздравее напълно. Както при всяка рана се образува коричка, която пада и след това кожата регенерира.

Не забравяй да запишеш датата на падането на пъпчето на бебо!