Thursday, January 28, 2010

Помпичката за кърма – удобството на съвременната майка!

0 коментара
Сигурно си чувала майка ти или баба ти да ти разказват за периода, в който са кърмели своите бебета. И сигурно знаеш, че в някои случаи алтернатива е било само изцеждането на гърдите на ръка. Много бебета се отбиват съвсем рано и това в много случаи преди години е било край на приемането им на кърма.


Но днес вече има помпи за изцеждане – ръчни и електрически (автоматично контролират скоростта и всмукването). Електрическите помпи осигуряват повече мляко и това става съвсем бързо, ако използваш такава няма да се натовариш по никакъв начин. Има и двойни електрически помпи (удобни са ако имаш близначета).

Ако ползваш хубава ръчна помпа за кърма (не винаги цената е критерий), това означава че подобно на електрическите помпи ще изцеждаш достатъчно мляко, няма особено да се измориш, а и като време няма да ти отнеме кой знае колко.

Следвай изброените съвети и изцеждането за теб ще е детска игра:

- докато се изцеждаш гледай бебето си или си мисли за него, така лактацията психически ще ти се стимулира;
- топлината стимулира кърмата, затова преди да се изцедиш вземи горещ душ или присто постави върху гърдите си топла кърпа;
- сменай от време на време от едната гърда на другата, но не прави големи паузи докато се изцеждаш;
- ако първо кърмиш бебето, започни с изцеждането веднага след това;
- от време на време сменяй позицията на помпата;

За да имаш повече кърма се изцеждай по-често – през 2.5, 3 часа, като през нощта почиваш около 6, 7 часа. А и задържането на мляко в гърдите може да доведе до мастит.



Tuesday, January 26, 2010

Цвета на очите на новороденото и след това!

0 коментара
„Какви ли ще са очите на моето бебе?” Този въпрос вълнува всички скорощни родители, без съмнение и теб. Но ако се замислиш по-дълбоко, сравниш твоите очи, на съпруга ти и евентуално очите на най-близките си хора в родата, може би цвета който си представиш ще е точно този на твоето дете.

Истинският цвят на очите на бебето се проявява от 5-я до към 10-я месец. На новородените деца очите са или мътно сиви или мътно сини, като след първия месец започват да се избистрят, а до третата година може да търпят леки изменения в нюанса си.

Родителските гени могат да се смесват по много различни начини. Също така, цветовете на очите не са смес от цветовете на двамата родители, както е при цвета на кожата например. Но имай предвид, че човек е възможно да промени цвета на очите си и в по-зряла възраст, например от сини в зелени или от тъмно кафяви в пъстри (кафяво-зелени). Много рядко се стига до хетерохромия (промяна в цвета само на едното око).

Цветът (зелено, синьо и кафяво) на очите се образува от три гена. За другите цветове – пъстри, сиви, жълтеникави и други комбинации няма точно обяснение как се получават. Генът на сините очи се смята за по-слаб, както е при косите – по-светлите са по-тънки и слаби от тъмните. Редът (низходящ) на силата на гените е: кафяв, зелен, син.

Смята се, че майката има две двойки от гените на всяка хромозома, което дава вероятност за различни възможни цветове при очите на детето и. Генът на кафявите очи се смята за доминантен, така че и един ген стига, за да е бебето с кафяви очи. Изводът е, че ако имате един ген за кафяви и един за сини очи - бебчо по-вероятно ще е с кафяви очи. Но и при родители с кафяви очи, но носещи по един ген на сини и бебо ги наследи и двата, може да стане синеоко.

Но в крайна сметка не е толкова важен цвета на очите или косата на детето, а цялостното му излъчване като личност.


Sunday, January 24, 2010

Всичко необходимо за новороденото у дома!

0 коментара
Бебчо вече е изписано от болницата и трябва да се прибере в новият си дом. Емоциите са големи. Може би вече ти или другите вкъщи сте му приготвили стаята заедно с необходимите вещи, но ако не сте, ето един пълен списък с всичко което ще е необходимо на новия член на семейството. Не е фатално да не се закупи всичко на момента, все пак не сме в средновековието. Магазини и аптеки колкото искаш. Но все пак за твое удобство е хубаво да си имаш това списъче, за да не забравиш за нещо.

1. Креватче с матрак или люлка (може и кошарка);
2. Обиколник за креватчето + спален комплект с много тънка възглавничка;
3. Музикална играчка за креватчето;
4. Дрешки за новородено (боди, ританки, чорапки, блузки, гащеризончета, ръкавички, шапки);
5. Поставка за повиване, одеалце за повиване + пелени, мокри кърпички;
6. Чувалче за спане;
7. Кърпи, лигавници;
8. Стерилизатор;
9. Шишета, биберони (биберон залъгалка) + помпичка за кърма;
10. Количка – най-добре конбинирана + комплект към нея;
11. Бебефон;
12. Парна ютия (над 1800 W);
13. Ванаичка за къпане + стойка;
14. Бебешки шампоан, сапун и хавлийка;
15. Мляко за тяло;
16. Крем против подсичане;
17. Бебешки прах за пране;
18. Клечки за уши с ограничител;
19. Ножичка за нокти;
20. Термометри за бебето, за стаята и за водата;
21. Памук, етилов спирт 70%, топоцин (за пъпчето), сироп за t;
22. Бебешки шезлонг;
23. Седалка за кола;
24. Кенгуру;
25. Играчки, дрънкалки и др.


За предпочитане е стаята на бебето да е колкото се може по-шарена, така то ще развива добре усещането за цветовете.



Thursday, January 7, 2010

Какво ще ти е нужно за родилния дом?

0 коментара
Малкото коремче от бременноста вече се е превърнало в голям корем и все повече тежи. Бебето иска да излиза. Ако терминът ти е наближил хубаво е да си приготвиш нещата за болницата, в която ще раждаш. Но спокойно, дори да забравиш нещо няма да е фатално.

Някои от бъдещите майки изпадат в паника преди раждането да не би да не са взели всичко необходимо. Повечето неща, от които ще имаш нужда в родилното няма да ги използваш още първия ден от престоя си там. Така че още на първото свиждане някой от твоите близки може да ти ги донесе.

В момента на самото раждане ще ти трябват: медицински лист от женска консултация , кръвната ти група; платена фактура за избор на лекар или екип (не е задължително), нощница (макар, че може да изискаш да ти дадат от родилния дом), чехли или джапанки (после се използват в банята), обезболяващи (по принцип дават от болницата). Ако ще раждаш със секцио се снабди с шишенца минерална вода – тип биберон. Мобилният телефон и личната карта също трябва да са при теб.

Важно е да оставиш на персонала на болницата 1 пакет пелени, ако ще раждаш нормално и 2 пакета при секцио, за да повият бебето, когато излезе на бял свят.

Останалите принадлежности, които ще използваш в болницата не са по-различни от тези, които използваш вкъщи с изключение на помпичката за кърма.

Трябва да си подготвиш тоалетни принадлежности (четка и паста за зъби, сапун, шампоан, измиващ гел), хавлия, кърпа за ръце и една, две нощници. И зарядно за мобилния, в случай че останеш по-дълго от предвиденото.